2016. április 4., hétfő

Tanácsok 53 - A kamrapolcról

Gondold végig, melyek azok a fogások, amelyeknek a hozzávalói könnyen, sokáig eltarthatóak, és nevezd ki ezeket mentőöv-vacsoráknak - pluszpont jár érte, ha pár perc alatt össze tudod állítani. Nálam ezek a következők:
  • egy tonhalkonzerv, gyors tonhalpuffancshoz: a leszűrt konzerven kívül kerül bele némi összenyomkodott főtt krumpli, egy tojás, só, bors, olyan zöldfűszer, amilyen épp kéznél van, és az opcionális hozzávalók: kapribogyó (üvegben), szardella (konzerv, vagy tubusos paszta). Ha van babkonzervem és kukoricám is, akkor jöhet a kedvenc salátám, a tonno e fagioli: ehhez összekutymászom a leszűrt cannellini babot, a kukoricát, a tonhalat, hozzáadok némi felkockázott paradicsomot, löttyintek rá némi olajat és citromlevet, ízesítem apróra vágott petrezselyemmel, és tálaláskor egy marék zöld salátalevélre halmozom.
  • rizottórizs és parmezán: nyilván rizottóhoz. A legegyszerűbb a hétfüves, a citromos, és a sáfrányos változat. Ha hazafelé van időm beugrani a közértbe egy csirkemellért és paradicsomért, paellát is tudok készíteni ugyanebből a rizsből: fagyasztott rák és borsó általában van hozzá otthon.
  • spagetti: ebből leggyakrabban carbonara lesz, vagy citromos spagetti.
  • sűrített paradicsom, paradicsomleveshez; ha tartalmasabbá akarom tenni, belefőzök fejenként egy marék tortellinit. A krémleveseknek egyébként is nagy barátja vagyok: szoktam készíteni borsóból mentásan és spenótból fokhagymásan; mindkét zöldség állandó lakója a fagyasztónak.
  • a minipizzákat régebben naan-ból csináltam, mostanában könnyebben jutok üres pizzalaphoz: ezt csak előveszem a mélyhűtőből, rákenem a konzerv paradicsomos tésztaszószt, rápakolom, amihez kedvem van (konzerv gomba, felvágottak, grillezett padlizsánszeletek, cukkinikarikák, lilahagyma), megszórom szurokfűvel, majd sajttal, és pár perc alatt készre sütöm.
Végezetül íme az elhalálozott korábbi blogomról a kedvenc expressz vacsorám:
Felforralok egy lábosnyi forró, sós vizet, és belehajítok egy kupac gnocchit. A főzési idő lejárta előtt (direkt nem írom, mert egyrészt mindenki máshogy szereti az állagát, másrészt eltérő ideig kell főzni, ha frissen gyúrod, vagy ha a fagyasztóból kotrod elő) egy perccel utánadobok egy marék előfőzött pici garnélarákot, valamint ujjnyi csíkokra darabolt zöldspárgát. Ha csipog a csipogóm, leszűröm az egészet, egy nagy tálba borítom; kap pestot, némi reszelt parmezánt, esetleg apróra vágott bazsalikomot, borsot, sót; én még egy kis extra olívaolajjal is nyakon öntöm. Nem mondom, hogy ezt a hazatérésünk után is változatlan formában fogom előadni havi háromszor, de próbáltam már rák és spárga helyett sonkadarabkákkal és friss, valamint olajban eltett aszalt paradicsommal is ugyanezt - ugyanúgy megnyaltuk utána a tíz ujjunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése