2016. április 27., szerda

Esküvői viseletről

Tegnap megkaptuk az idei második meghívót is egy baráti pár esküvőjére; ezzel ismét kezdetét vette az esküvői szezon, és az örök tanakodás: mit vegyek fel? Jó esetben az ember ismeri a házasulókat, és van fogalma róla, hogy mennyire formális, hagyománytisztelő vagy éppen különc népek, és mit vesznek jó néven a vendégektől. A legjobb persze az, ha a meghívó tartalmazza a dress code-ot, de Magyarországon egyelőre ez nem túl elterjedt.

Azért akad néhány alapelv, amire érdemes figyelni: fehéret, fehér alapon kevés pasztell mintát, krémszínűt, halványezüstöt, illetve bármilyen olyan színt, amit a fotókon fehérnek lehet nézni, nem viselünk - a fehér a menyasszony színe és punktum. Ha egy pillanatra is elbizonytalanodnál a kiszemelt ruhát illetően, hogy vajon megfelelő-e, vagy esetleg túlságosan fehérszerű, akkor inkább ne vedd fel.
Ami a feketét illeti, itt kissé lazábbak a szabályok: hagyományosan a feketét temetéseken viselünk, ezért esküvőkön régebben nem volt szokás, de mára ez eléggé fellazult. Természetesen a decens fekete gyapjúszövet ruhát ne ilyenkor vedd elő, de például egy kerti partira apró fehér pöttyös vagy virágmintás fekete ruha tökéletesen megfelel. Ha formális, esti eseményre vagy hivatalos, akkor szintén bevethetsz egy fekete koktélruhát élénkebb kiegészítőkkel.
Egyesek tartják magukat ahhoz, hogy pirosat nem viselnek, nehogy elvonják vele a figyelmet a menyasszonyról, de őszintén szólva szerintem ez a szabály még a feketénél is divatjamúltabb. Még sosem találkoztam olyan emberrel egy esküvőn sem, aki egy piros ruha láttán eltakarta volna a szemét, hogy "jaaaaj, kisült a szemem a nagy élénkségtől, most már képtelen leszek ránézni a menyasszonyra"... azonban vigyázat: több ázsiai kultúrában a menyasszony színe a vörös, ha ilyen esküvőre vagy hivatalos, inkább válassz más színt.

Ha ujjatlan ruhát viselsz, és hivatalos vagy a templomi szertartásra, feltétlenül legyen nálad egy kardigán vagy kabátka, amit a válladra teríthetsz és eltakarhatod vele az esetleges mélyebb dekoltázst.
Fő szabály szerint minél későbbi az alkalom, annál ünnepibb. Ugyancsak fontos szempont a helyszín: értelemszerűen egy japánkertben megrendezett, vagy piknikkel egybekötött esküvő jóval lazább viseletet igényel, mint egy esti, és ami megfelel egy vidéki lagzin, az nem feltétlenül helyénvaló egy elegáns szállodában.
Ne legyél túl kihívó: öltözz úgy, hogy a barátaid jelen lévő nagymamái ne kifogásolhassák a ruhádat - a testhezálló, magasan felsliccelt partizós ruhád biztosan gyönyörű, de nem biztos, hogy alkalomhoz illő. Figyelj az anyagra is: a lágy sifon vagy zsorzsett délelőtt nagyszerű, de estére válassz fényesebb, alkalmibb szövetet, a lenvásznat és a pamutdzsörzét pedig felejtsd el. Ugyancsak hagyd a szekrényben a flitteres és a nagyon harsány (például leopárd-) mintás darabokat.

Végezetül álljon itt néhány példa:

1. Május végén hivatalosak vagyunk egy kora délutáni piknikezős, laza esküvőre - ide tökéletes egy mintás pamutruha vagy akár egy nem túl pizsamaszerű overall. Hiába lesz a dress code lezser - azért a farmer és a sort ilyen esetben sem illendő. A természetben legjobb, ha a csinos magassarkú szandál helyett egy éksarkút választasz, így nem süllyedsz majd a pázsitba :)

2. Jövő héten egy késő délutáni esküvőre megyünk, itt hivatalosak vagyunk a templomi szertartásra is: ide a koktélruha a legmegfelelőbb, esetleg egy alkalmi top hosszú szoknyával.

3. A nagyon formális alkalmakra (általában este hat óra után) legjobb egy hosszú ruha (vigyázz, a kedvenc nyaralós dzsörzéruhád hossza lehet, hogy jó, de az anyaga már nem biztos), de érjen legalábbis térdig. Általában a sötétebb színek - párizsi kék, meggybordó, kékeszöld - megfelelőbbek.

4. A szűk körben tartott polgári esküvőkre én legjobban a visszafogott tubusruhákat szeretem.


wg3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése