2016. március 2., szerda

Gyümölcskenyérről

Amikor tavasszal rámjön a nagytakaríthatnék, mindig megdöbbenek, mennyi édességet, rágcsálnivaló magvakat, aszalt gyümölcsöt sikerült felhalmoznunk karácsony táján. A nagymamámtól tanulva ezekből ilyenkor általában gyümölcskenyeret készítek az alábbi recept szerint:
Fogok 20 dkg vegyes aszalt gyümölcsöt (meggyet, feketecseresznyét, vörösáfonyát, apróra vágott barackot, ananászt...) és úgy fél órára gyümölcsteába áztatom őket, hogy kissé megpuhuljanak. Ezalatt összekeverek 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 15 dkg cukrot, valamint 1 teáskanál kakaóport a színe miatt, hozzáadok 2 tojást, egy pohár joghurtot, 1 dl olajat, és 1-2 teáskanál vaníliakivonatot. A massza jó sűrű lesz, de nem kell megijedni: a tömérdek sütőpor majd segít ezen. Belekeverem az asztalt gyümölcsöket, mindenféle magvakat ízlés szerint (törökmogyorót, kesut, diót - úgy tíz dekányit) és 3 dkg mini étcsokipasztillát. Kivajazott-kilisztezett sütőformába öntöm; az őzgerincforma túl kicsi neki, inkább a kenyérsütéshez használatos loaf tin-t ajánlom. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45-60 percig sül, mindenképpen ajánlatos a tűpróba.
A recept Ella kolléganőmtől származik, aki méltán aratta vele a sikereket az irodában; ennél gazdagabb gyümölcskenyérrel még nem találkoztam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése