2016. február 29., hétfő

Tanácsok 49 - Tisztításról

Bár a fehérneműs bejegyzés kommentjei közt kiderült, hogy mosás terén nem én vagyok az orákulum, azért megosztom a tippeket, amik nálam beváltak az évek során - aztán lehet a megjegyzések között kiegészíteni, hadd tanuljak én is:
 1. Ha valami foltos lesz, kezeld azonnal. Áztasd be, vagy spricceld be folttisztítóval. Legjobb, ha utóbbit a közvetlenül a szennyeskosár mellett tartod.
 2. Ha esetleg fehér ruhát sikerült lepöttyintened, adj hálát az egeknek - lehet hipózni! A vaníliasárga alapra került pörköltszafttól sokkal nehezebb lenne megszabadulni.
 3. A sárga dezodorfolt nem és nem jön ki a blúzok hónaljából. Sajnálom.
 4. Ha te is utálod a folyékony mosószer adagolókupakját mosogatni, a mosószer kimérése után egyszerűen dobd a ruhák közé azt is, és úgy indítsd a programot. A végén majd kiveheted tisztán.
 5. Amikor inget mosok, mindig bedobok egy nem fehérítő fertőtlenítő tablettát a gépbe (nálam neomagnol, és ajándékba szoktam kapni). Így nem marad a hónaljuk büdös (ami persze általában vasaláskor derül ki).
 6. A sófoltos bőrcsizmát így kezelem: először letörlöm vizes ronggyal, aztán higított ecettel, és amikor megszáradt, jöhet a cipőkrém vagy az olívaolaj (ha olyan különleges színe van, amilyen színű cipőkrémet nem kapni). Garantáltan megszűnnek a ronda fehér foltok.
 7. Ha valamilyen ruhadarabbal kapcsolatban nem vagy biztos a kezelésben, mosd kézzel langyos vízben - abból még nem volt baj. Icipici felrőrészek sajnos már kerültek ki a mosógépből, nagy meglepetésemre...
 8. Farmernadrágot mindig kifordítva mosok, így nem fakul annyira.
 9. A folttisztítással kapcsolatban egyetlen bevált tippem van: ha zsírpöttyökkel küszködsz, tegyél mosogatószert a ruhadarabra.
 10. A vasalóba desztillált vizet tölts, de tényleg. Tovább él a vasalód. Egyébként pedig utálatos dolog, ha egy-egy gőzspricc után kiprüszköli a lukakon a ronda kis sötét vízkődarabokat.
 

4 megjegyzés:

 1. Barmilyen színű ruhára kerülő zsírpecsetet old es kivesz a Hyppolit ruhatisztito spray. Olcsó és hatékony.
  Sárgult hónaljra megoldás a szódabikarbóna.
  Desztillált víz helyett bevált a szűrt víz is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a szódabikarbónásat kiőróbálom, köszi :) mindenki figyelmébe: az aszpirin tökre nem segít ebben az esetben, azzal ne fáradjatok.

   Törlés
 2. Milyen jó kis tippek! Bár én egy titokban büszke vagyok rá, hogy rossz háziasszonynak számitok :)
  A tippekért cserébe megosztom veled, amit egy kolleganöm mondott, aki textil-szakember: a farmert visszájáról kell vasalni is, akkor állitólag nem fényesedik ki. Igazából nem tudok hozászólni, mennyire igaz a dolog :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :) szerintem én még az életben nem vasaltam farmert, de a szövetnadrágokat mindig egy réteg ruhán keresztül vasalom, pont emiatt. Az is működik :)

   Törlés