2016. február 22., hétfő

Tanácsok 48 - Instant vendéglátó-kit

Nem tudom, kinél hogy van ez: nálunk időnként elő-előfordul, hogy teljesen spontán állítanak be hozzánk vendégek, úgyhogy az elmúlt évek alatt megtanultam, mi az, amit mindig jó a kamrapolcon tartani, hogy azonnal eléjük tudjak tenni pár falatot. 

Az egyik nagy kedvencem a dukkah, ez az egyiptomi fűszeres-magos keverék, amit Írországban ismertem meg. A keverék pontos összetétele házról házra változik; az alapját pirított, durvára őrölt magok alkotják: pisztácia, dió, mandula, mogyoró, kesu vagy fenyőmag, esetleg ezek tetszés szerinti keveréke - körülbelül száz grammnyi. Biztosan kell bele pirított szezámmag (hetvenöt gramm), valamint két-két evőkanál koriandermag és római kömény, egy teáskanál só és ízlés szerint bors. Ezt ki lehet aztán egészíteni oreganoval, majorannával vagy kakukkfűvel vagy szömörcével (sumac néven kapható közel-keleti boltokban), szárított fokhagymával, csilivel, citromhéjjal, köménymaggal. Én akkor szeretem a legjobban az állagát, ha mozsárban dolgozzuk össze durvára törve; de persze darálóval finomabbra is lehet őrölni. A kész kevercset vendégváráskor olívaolajjal keverem össze, és kenyeret dugdosunk bele - vendégek híján húst, naan kenyeret, hummuszt, padlizsánkrémet, vagy akár főtt tojást is fűszerezhetünk vele.

Nálunk elég gyakori vacsora a tészta, amihez a hűtőben mindig tartok parmezánt és olajbogyót - ezeket szintén feltálalom. Általában van apró csemegeuborka; ritkábban olajban eltett aszalt paradicsom vagy sült paprika is. A zöldségtartóban akad sárgarépa: ezt csíkokra vágva mártogatókhoz kínálom. A mártogatók nagyon változatosak lehetnek: az egyik kedvenc alapom hozzá a feta sajt, de tartok otthon bab- és tonhalkonzervet is, ha éppen másmilyet szeretnék összeütni. A mélyhűtőmben szoktak lenni magok: általában dió és mandula; ezeket magukban is kínálhatom, de ha egy csokor zöldfűszerrel, némi olívaolajjal, sóval és borssal, parmezánnal összeturmixolom, kész is a pesto. Én nem vagyok túl hagyománytisztelő; zöldfűszernek megteszi a petrezselyem, magnak pedig a törökmogyoró is, nem kell kötni az ebet a bazsalikomhoz és a méregdrága fenyőmaghoz.
Tartok még aszalt gyümölcsöket is - ha nem a reggeli zabkásába keverem őket, jól jönnek a vendéglátáskor. A kedvenc desszertem pedig az ezerféleképp tálalható vaníliafagyi.

Ha egy kicsit több időm van, bevethetem a mirelit vajastésztát vagy akár a rétestésztát is: az egyik kedvenc rétesbatyum úgy fest, hogy kb 15x15 cm-es kockákra vágom a lapokat, megkenem olvasztott vajjal, megszórom apróra vágott friss zsályával, ráteszek egy púpos evőkanálnyi kecskesajtot és megszórom mirelit feketeáfonyával, aztán összecsomagolom, megkenem vajjal, hogy jól összetapadjon, és pár percre betolom a sütőbe.

(Donna Hay magazine)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése