2016. február 3., szerda

Fűszersókról


Amikor a Washingtonból történő hazaköltözésünk előtt szétosztogattuk a háztartásunk felét, döbbenten láttam, mennyi fűszert sikerült felhalmoznom – aminek a megajándékozott vékonypénzű helyi egyetemisták persze roppantul örültek. A fűszerek a konyhám lelke; tekintettel arra, hogy a heti menüt nagyjából ugyanazoknak az alapoknak a variálásával állítom elő, a változatosságnak az ízesítés a kulcsa. Az egyik kedvencem a fűszersó, aminek az előállítása roppant egyszerű: egy teáskanálnyi száraz ízesítőt adunk egy negyed csészényi sóhoz – az, hogy az előbbi száraz legyen, roppant fontos, különben vagy hűtőben kell tárolni (mint a ropogósra pirított szalonnával összedarált só esetében, ami egyébként csokoládéra szórva fantasztikus), vagy két napig szárítani egy tálcára terítve (esetleg a sütő legalacsonyabb fokozatán egy-két óráig).
Az, hogy mit keversz a sóhoz, csak a fantáziádon múlik. A hagyományos zöldfűszereken kívül lehet vanília, csilipaprika, jázmintea, levendula, összedarálhatod aszalt paradicsommal vagy éppen gyümölcsökkel. A fokhagymás-gombaporos-zsályás keverék nagyon finom tejszínes tésztával, a rozmaring, kakukkfű és levendula kombinációja provanszál hangulatot kölcsönöz a közönséges csirkemellnek, a csili, gyömbérpor és fokhagyma együttese pedig feldobja az ázsiai ételeket. A rózsaszirmos sóval díszítheted a koktélospoharak szélét, az aszalt ananászos sóval meghintheted a karamellát, az earl grey teás pedig nagyszerű a birsalmafagylalton. Szórhatod egyszerű sült krumplira vagy pattogatott kukoricára – a határ a csillagos ég!
Kicsit komplikáltabban állítható elő a vörösboros só, amihez először három csészényi vörösbort gyöngyöztetünk kislábosban, amíg be nem sűrűsödik, majd hozzáadunk egy csésze sót, és utána két napig szárítjuk – étcsokoládén meglepően nagyszerű. Ugyanezzel a módszerrel készíthetsz kávés sót is, amit megbolondíthatsz némi paprikával, nem fogod megbánni, ha a marhahúst ezzel szórod meg. Ha srirachát és friss lime-héjat keversz a sóhoz, azt is szárítsd egy napig, mielőtt felhasználnád. Én a zöldfűszereket mozsárban gyömöszölöm össze a sóval, és ezt is szikkasztom, mielőtt pici üvegben a polcra tenném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése