2016. január 20., szerda

Ruhatárfrissítésről

Hát persze, hogy mindenkit elkap időnként az érzés, hogy tele a szekrény, mégsincs mit felvennie... én nemrég a költözésünk kapcsán döbbentem rá, mennyi dobozt foglalnak el a ruháim, és nem értem, becsszóra nem értem, miért állok mégis annyit tanácstalanul a polcok előtt reggelente. Egy kicsit töprengtem, egy kicsit ástam a szekrényben, egy kicsit nézegettem a csodásan öltözött hölgyeket (a Pinteresten, a magazinokban, a hatos villamoson), és csakhamar lett is pár ötletem, hogyan szerethetnék bele ismét a ruháimba anélkül, hogy egy vagyont költenék:
  • Az első pontot úgysem úszod meg: vedd számba, mi az, amit sosem viselsz a szekrényedből, és találd ki, hogy miért. Szerintem ez lelkileg könnyebb, mint a ruhaselejtezős pakolászás, mert nem egyből halálos ítéletet mondasz ki szegény darabokra - épp ellenkezőleg! Megpróbálsz rajtuk segíteni, hogy többé ne a polcok hátuljába gyömve szomorkodjanak. Túl szűkek? Vagy ellenkezőleg: zsákszerűen bő a dereka? Rövid? Foltos? Hiányzik egy patentja?
  • Az imént megállapított hibákat hozd helyre! Vagy vidd egy varrónőhöz. Hajtsd fel a leszakadt szegélyű szoknyát, toldass be a szűk karkivágásba egy rombuszforma betétet, cseréltesd ki a cipzárat. Tisztíttasd ki.
  • Az is lehet, hogy a ruha jelenlegi formájában egyáltalán nem tetszik: ekkor alakítsd át. Varrj rá új gombokat, szűkítsd be, esetleg alakítsd át a hosszú ujját röviddé.
  • Ha egyszerűen csak meguntad, de az átalakítás nem lehetséges: frissítsd fel máshogyan. Mondjuk fesd másmilyen színűre. Vagy fogd az unalmas blúzt, és varrj a gallérjára egy rakás gyöngyöt!
  • Térj be egy használtruha-üzletbe vagy vaterázz pár holmit, ezek igazán nem kerülnek sokba. Én az anyagot illetően nagyon kukacoskodó vagyok, de tudom, hogy apró alakításokkal nincs probléma. Vettem már három számmal nagyobb velúrszoknyát ezerötszáz forintért, amiből az egyik kedvencem lett, mert a varrásai pont olyan helyen voltak, hogy gond nélkül kisebbre lehetett varrni. Most éppen egy könnyű, világos ballonkabáttal kacérkodom, aminek az ujjait kivenném, hogy hosszú, lenge mellény legyen belőle. Ha szerteszét szaggatott farmert kívánnék viselni (ahogy nem akarok), ahhoz is tuti így szereznék alapanyagot, és magam repeszteném ki a térdét.
  • Készíts magadnak új nyakláncokat és egyéb ékszereket - az etsyn bármihez találsz alapanyagot, akár hosszú gyöngysort szeretnél, akár rövid, kristályos csodát.
  • Sálak. Odavagyok a csodás sálakért, de elég ritkán kapok olyat, aminek az árát, az anyagát és a színét is megfelelőnek találom - úgyhogy az utóbbi időben máshol keresem őket. A nagyobb textilboltok csodás lelőhelyek: az ember vesz tetszés szerinti méretű sálnak való selymet, és ha elképesztően igényes, csinál neki saját kezűleg olyan kézzel rollnizott szegélyt, mint amilyen a Hermés sálaknak van. Ha lusta, akkor elcikkcakkolja. Ha annál is lustább, vagy nem győzi kivárni, míg ráér szépen elszegni, akkor csak a nyaka köré tekeri, és kész. Az utóbbi időben ezt olyan lelkesen csinálom, hogy akadt rá példa, hogy egy később blúznak szánt anyagot viseltem egész nap sál gyanánt.
  • Ha mindezekkel megvagy, rendezd át a szekrényedet. Színek szerint lógnak a ruhák? Legyen az új rendező elv a ruhatípus. Vagy fordítva. A lényeg, hogy ne automatikusan balról a harmadik vállfán lógó kardigán legyen rajtad minden másnap. Tedd szem elé a kiegészítőidet, hogy ne felejtsd el őket felvenni reggel.
  • Találj ki minél többféle kombinációt a ruháidból, és viseld őket rendszeresen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése