2015. december 30., szerda

Vajakról

Misi volt, aki bevezetett az ízesített vajak világába, és nem is tudott róla: egy délután elkísértem kutyát sétáltatni, majd amikor a szaladgálás után farkaséhesen hazatértünk, gyorsan összekevert ugyanannyi márványsajtot és vajat, némi sót, fehérborsot, majd belepasszírozott egy gerezd fokhagymát. Akkor egyszerűen csak kenyérre kentük, de persze rögtön elkezdtett kattogni az agyam további lehetséges felhasználási módokon és ízvilágokon. Azóta az egyik kedvencemmé vált például a fetasajtos változat: ugyanannyi fetasajt (én a juhtejeset szeretem a legjobban) és vaj, bors, apróra vágott bazsalikom és felmiszlikelt, olajban eltett aszalt paradicsom alkotja.
Amikor késő ősszel, a fagyok előtt felhasználom a friss fűszereimet a virágládából, jöhet a tobzódás: a citromos kakukkfű nagyszerű elegy a zsályával, levendulával és némi citromhéjjal, a mini csilipaprikáimhoz jalapeno, lime, cseppnyi római kömény és korianderzöld jár. Akkor sem keseredem el, ha friss fűszernövény nincs kéznél: ilyenkor ízesítőnek bevetem a mustárt, az olívapasztát, a csilipasztát mézzel, vagy a mindig a hűtőben lapuló parmezánt, finomra reszelve.
Az ízesített vajak persze lehetnek édesek is: az egyik kedvencem a narancshéjas-mézes-fahéjas változat, de hamarosan kipróbálom a juharcukros-vaníliásat is, egy kanál almalekvárral. Az angol karácsonyok elmaradhatatlan kelléke a brandy butter, amit a süteményekhez kínálnak: haladók másféle alkohollal is kísérletezhetnek. Szerintem a gyümölcskenyerekhez, briósokhoz, vagy palacsintákhoz nagyszerű kísérő - a citromos-cukros-vajas palacsintánál kevés jobb dolgot tudok elképzelni. (Tudom, megint a citrom...)
Az elkészült vajak nálam nagyjából öt napig tartanak a hűtőben: ezalatt sült húsokra olvasztom őket, halhoz vagy kagylóhoz használom, de pusztán zöldségekkel is épp ilyen finomak: ízesíthetek velük főtt kukoricát, párolt zöldborsót mentás vajjal vagy sárgarépát tárkonyossal, esetleg félig készre főzött krumplihoz adom, és úgy sütöm készre a sütőben. Ha akarom, lehet belőle fancy krumplipüré titkos összetevője, de egyszer ki fogom próbálni úgy is, hogy ebben forgatom meg a főtt nokedlit. Tavasszal csodálatos vacsora lesz sült spárgára olvasztva, lágy tojással - persze, ha megéri, és nem uzsonnázom meg azon nyomban némi friss kenyérrel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése