2015. december 14., hétfő

Tanácsok 38 - Konyhai szabályokról

  1. Amiből nem engedek: igazi vaj, igazi vaníliarúd (a kikapargatott héjakat aztán egy befőttesüvegnyi cukorban gyűjtöm), frissen őrölt bors, frissen őrölt szerecsendió és arborio rizs a rizottómhoz. 
  2. A zsírszegény tejtermékeknek szerintem semmi értelme: legyen szó húsról vagy tejről, az íz titka a zsiradék. Ja, és ha gyümölcsjoghurtot akarok, inkább megveszem a simát, és otthon belekanalazom a gyümölcsöt, cukor nélkül - én jobban szeretem, ha nem édesítik pudingszerűvé. 
  3. Mindig legyen otthon citrom és friss fűszernövény: bármilyen ételt feldobnak. 
  4. Legyen otthon egy saját kiskerted. Akkor is, ha az a kiskert mindössze egy cserépnyi csilipaprika, vagy némi csíra. 
  5. Ha friss fűszercsokrot vásárolsz, bánj úgy vele, mint a virágokkal: vágd le a szára végét, tedd egy pohár vízbe állítva a hűtőbe, és naponta cseréld rajta a vizet. 
  6. Időnként vásárolj egy-egy olyan hozzávalót, amit még nem kóstoltál, és keress hozzá receptet. Erről az elvről mindig a dédmamám jut eszembe, aki a nagymamámnak egy vasárnapi ebéd során hosszasan ecsetelte, milyen hallatlan dolgokat árulnak újabban a piacon - némi zöld szár, rebarbarának hívják, hallottál már ilyet? Mire lehet ez jó egyáltalán? -, aztán kért még egy adagot a főtt marhához tálalt egresszószból, ami persze, hogy rebarbarából készült... 
  7. Amit a nagynénémtől tanultam: mindent kóstolj meg, legalább egyszer. Lenyelni már nem muszáj, ha nagyon nem akarod. Ismerek valakit, aki minden január elején rizst eszik, megállapítja, hogy abban az évben sem szereti, és utána következő januárig rá sem néz. 
  8. Ne vásárolj fagyasztott, előpanírozott csirkefalatokat. Vagy bizonytalan eredetű tengeri halrudakat. Vegyél halat vagy csirkét, és süsd meg egészben. 
  9. Miközben az étel készül, mosogass közben egy keveset. Hipp-hopp, a sok pár percnyi várakozási idő alatt elmosogattad az összes főzéshez használt piszkos edényt! 
  10. A paradicsomot ne tartsd a hűtőben: rövidesen megnyamvad és kásás lesz. 
  11. Mindig magad készítsd a salátára az öntetet. Kettő percbe telik, és sokkal finomabb a boltinál, amit egyébként is telenyomnak tartósítószerrel, hogy friss maradjon akkor is, ha hónapokig áll a hűtőben, mivel mindig csak egy pici kell belőle... 
  12. Ez különben nem csak az öntetekre igaz: olyan élelmiszereket vásárolj, amin az összetevők listája minél rövidebb. 
  13. Mindig van egy fogás elkészítéséhez szükséges alapanyag a kamraszekrényben és a hűtő polcain. Keresd meg! Nálam ez legtöbbször carbonara spagetti: szalonnakocka és parmezán a mélyhűtőből, spagetti a kamrából, fokhagyma és tojás a hűtőből egy kortynyi tejjel. 
  14. Használj szezonális zöldségeket: hidd el, ha nincs illata az epernek, akkor nem éri meg megvenni, mert eperíze sem lesz. 
  15. Ne halmozz fel konyhai eszközöket feleslegesen: nagyon jól meg lehet lenni joghurtkészítő gép, rizspároló és egyebek nélkül. Én kézzel dagasztom a kenyeret és kézzel verem a habot is. Az egyetlen, amiről nem mondok le, a rúdmixerem. Na és persze a citromhéjcsíkozóm. Említettem már, hogy szeretem a citromot...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése