2015. december 9., szerda

Borpárosításokról - másképp 2.

Múltkor Misivel betértünk a Dolcissimába, hogy stílszerűen olasz édességek közepette meséljen a firenzei élményeiről. Ő azonnal lecsapott egy szelet mesei pisztáciás tortára, én pedig természetesen először a fagyik felé vettem az irányt, mielőtt kiválasztottam volna egy naracshéjtól illatos, marcipános sütit. Nálam bizony a fagyiknak nem csupán nyáron van szezonja: évszakok ide vagy oda, ő a comfort food királynője, és jobb programot fagyos téli estékre költeni sem lehet, mint hogy paplanba bugyolálva, égő gyertyák közepette, egy jó film közben elkóstolgassak egy vödörnyi vaníliafagyit.
Ha nagyon szeretném, persze bármit lehet tovább tupírozni. Mondjuk a fagyi mellé társíthatok egy pohár bort... valahogy így:
  1. A citromfagyihoz természetesen üde, citrusos pinot grigio jár, nem is kérdés.
  2. Csokifagyi? Válassz egy ausztrál shirazt: a telt, málnás íz nagyszerűen illik hozzá.
  3. Jobban szereted az epret? Párosíts hozzá egy üde, friss rozét, az sem baj, ha félszáraz. Az eper, a málna, és a görögdinnye édessége visszaköszön a borban, és mennyei lesz a fagyiddal.
  4. Krémes, tejszínes dió-, mogyoró- vagy pisztáciafagyihoz a legjobban az amerikai módi szerint készült vajas chardonnay-ket szeretem. Fantasztikus!
  5. Szereted a virágos fagyikat? A bodzavirágos vagy levendulás csodákhoz a legjobb, ha valami hasonlóan édes, könnyed bort választasz. Mondjuk jégbort, amelyben visszaköszönnek a mézes-virágos aromák.
  6. Az egyik kedvenc fagylaltom a Ben&Jerry's Cherry Garciája: a tejszínes alapban feketecseresznye-szemek és étcsoki-darabkák rejlenek. Nem tudok hozzá jobbat elképzelni, mint egy pohár meggyes, gazdag cabernet sauvignont.
  7. Málna, vagy éppen meggyes mák: itt nehéz mellényúlni: a zinfandel, a merlot, vagy akár egy portói is remekül illik hozzájuk. Bármilyen gyümölcsös vörösbort választasz, arra figyelj, hogy ne legyen túl csersavas.
  8. Joghurt- vagy túrófagyi: könnyedén savanykásak és mégis édesek, tehát valami hasonlóan gömbölyű savakkal rendelkező desszertbort válassz, mondjuk az olaszok kedvenc vin santo-ját.
  9. Az illatos őszibarackfagyit párosítsd egy kései szüretelésű rizlinggel, vagy fűszeres traminival.
  10. A kedvencem, a vaníliafagyi esetében nincs is szükség tanácsra: ha apróra morzsált mandulás amaretti keksszel szórod meg, adj hozzá ánizsos-mandulás, ananászillatú viogniert, ha feketeáfonyával, szilvalekvár édességű zinfandelt. Én magában szeretem a legjobban: szerintem ekkor a chardonnay egészíti ki legszebben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése