2015. december 18., péntek

Archív - Mince pie

Ce que j’adore dans la cuisine anglaise ce sont vos petits mince-pi.”
(Nigella Lawson)

Mióta ezt a kifejezést olvastuk a szakácskönyvben, B-vel nem tudjuk abbahagyni a kuncogást azon, hogy mensz pi.

A mince pie hagyományos angol karácsonyi édesség: eredete a közékorra nyúlik vissza, amikor a szentföldi hadjáratról hazatérő keresztes lovagok addig ismeretlen fűszerek tömkelegét vitték haza Angliába. A Háromkirályok ajándékait jelképezte a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg: ezekkel ízesítették a darált húsos tölteléket, (mincemeat) amibe aztán brandybe áztatott aszalt gyümölcsöket is kevertek. Később a töltelékben egyre több lett a  gyümölcs, és egyre kevesebb a hús: manapság már nem főfogásként, hanem süteményként kínálják.

Nigellának köszönhetően angolos karácsonyunk lesz az idén: a karácsonyi gyümölcstorta után a mince pie volt a második édesség, amit kiszemeltem. Vettem mini muffinformát, csillagos süteménykiszúrót, vegetable shorteninget (ez nem tudom, mi, talán a margarinra hajazhat), és egy vödör vörösáfonyát (ezt a  helyesírás-ellenőrző folyton ki akarja javítani vöröshangyára), hogy azzal a lendülettel neki is álljak a töltelék elkészítésének.
Egy lábosba öntöttem 60 ml áfonyalevet, és beleöntöttem 80 g barnacukrot. Kevergetve melegítettem, amíg a cukor fel nem oldódott. Ekkor hozzátettem 300 g áfonyát, egy teáskanál őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt gyömbért, fél teáskanál őrölt szegfűszeget, 75 g mazsolát, 75 g apróra vágott aszalt sárgabarackot, 30 g aszalt áfonyát, egy mandarin kifacsart levét és a reszelt héját. Húsz percig gyöngyöztettem. Legjobb, ha időnként ránéztek és kavartok rajta egyet, velem ellentétben, aki főzés közben Alice Hoffman egyik könyvébe merültem bele, és így egy kicsit odaégett az mincemeat alja. Gondolom, a rengeteg cukor meg minden. Úgyhogy fütyörészve átköltöztettem egy másik lábosba a menthető részeket, és úgy tettem, mintha mi se történt volna. Hozzálocsoltam 25 ml brandyt, két evőkanál mézet, pár csepp mandulakivonatot, és fél teáskanál vaníliaaromát. Aztán vehemensen megkevertem, hogy minden áfonyaszem összetörjön, és tiszta befőttesüvegben, jól lezárva a hűtőbe tettem. Két hét múlva fogom felhasználni a mini pitékhez, és ilyen csinosak lesznek:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése