2015. december 25., péntek

Archív - Fázás

Nos, az úgy volt, hogy idén is karácsony után indulunk haza, tehát a karácsonyfánkat esélyünk sem lenne Vízkeresztig csodálni. Ezért aztán úgy döntöttünk, hogy huszárvágással oldjuk meg a problémát: a kimaradó időszakot Szenteste elé tesszük. (Az amerikaiakat persze így sem sikerült megelőzni.)
B tehát favadászatra indult Rianással és Zioval, és a leggyönyörűségesebb fenyővel tért vissza. Tudom én, hogy mindenféle rossz érzéseimnek kellene lenniük a kivágott fa miatt, de nincsenek. A fa formás, B-nél egy kicsit magasabb, gyantaillatú, dús, sötétzöld és tökéletes. Kicsit átrendeztük a nappalit, hogy méltó helyre kerülhessen, és elővettem a díszeket rejtő dobozokat.
Bár nagy barátja vagyok az egyszínű karácsonyfának (eddig a két legnagyobb sikerű összeállítás a pimaszul piros-pink és a zöld-arany skótkockás volt), rájöttem: ezt a jövőben képtelen leszek tartani. Nem azért, mert nem lennék képes minden évben új készletnyi díszgömböt venni az aktuális színekben. Nem is azért, mert B a gyerekkorát idéző tarkabarka fákat szereti. Hanem azért, mert egyre szentimentálisabb vagyok, és képtelen vagyok a csodaszép díszeink közül bármelyiket is kihagyni. Muszáj fenn lennie a B-től kapott, üvegbuborékba fújt üvegrénszarvasnak, a nagymamám pici mesegombájának, a négy angyalnak, a felcsíptethető kardinálispintynek, a kakukkosórának, a madáretetőből kikandikáló vörösbegynek, a hintalovacskának és a többieknek. De hogy mégse legyen zavaró az összhatás, korlátozást vezettem be: kizárólag meleg színekben vásárolunk új díszeket. Így aztán a fánk csupa piros és arany és bronz és barna és egy kicsit üveg is. Feltettem az aranybarna szaloncukrokat, a tavalyról maradt, kólaízű candy cane-t (aranybarna-fehér csíkokkal), és végül az egészet körbetekertem egy vörösrézszín organzaszalaggal. Puszta lakásdísz helyett gyönyörű, emlékekkel teli, szerethető fa lett, és nem csak számunka idéz régimódi, viktoriánus karácsonyokat: a Madame-ék mosolyogva fedezték fel rajta sorra a különleges díszeket, és kedvencet is választottak maguknak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése