2015. október 5., hétfő

Tanácsok 28 - Menütervezésről

Évekig minden nyári szabadság végén elhatároztam, hogy ősztől roppant szorgalmas leszek, és hetente gondosan megtervezem a menüt, majd hétvégén megfőzöm. Ezzel a szépen elképzelt koncepcióval persze több baj is volt: az első rögtön az, hogy a hétvégéket nyilván ezerszer szívesebben töltöm pihenéssel, mint konyhai robottal. A második az, hogy bár én szombaton kitaláltam, hogy csütörtökön rakott karfiol lesz a vacsora, na de mi történik, ha aznap épp a hátam közepére nem kívánom a karfiolt...?
A megoldás a laza menü, amiben van lehetőség az improvizációra: nincs annál rosszabb, mint ha egy hétre előre pontosan meg tudod mondani, melyik nap mit fogsz enni... így aztán én hétvégente már nem kész fogásokat főzök, hanem építőkockákat, mint például ezek:
  • valamilyen főzelék.
  • egy nagy lábos leves - én fél litert számolok egy személyre, kettőnél többször úgysem eszem belőle, mert megunom.
  • egy sült csirke - vagy csak pár comb. Esetleg tarja. Amihez kedved van! A főzelékkel megehetjük a szárnyát, főtt, fűszerezett gabonakörettel a mellét, sült zöldséggel a combját, a maradékból pedig lehet szendvics házi majonézzel, saláta, curry, tortillatekercs, vagy hozzáadhatom egy stir-fry-hoz. Esetleg készülhet belőle csirkehúsleves, amit én úgy szeretek a legjobban, hogy a tányéromba teszek egy negyed avokádót felszeletelve, rászedem a forró levest, majd megszórom csilipehellyel és zöldfűszerekkel, végül ráfacsarok némi lime-ot.
  • egy tűzálló tálban megsütve pár marék zöldség. Ebből lehet köret a csirkéhez, krémleves, rakott zöldség, és saláta-alapanyag (akár tészta- vagy gabonasalátához). Ha a padlizsán a soros, általában olaszos fűszerezést kap, majd kecskesajttal és paradicsommal társítom.
  • semlegesen fűszerezett, főtt gabona. A legjobb, ha háromnegyedig kész, és mielőtt használni akarod, ízesíted kedved szerint, majd teljesen puhára főzöd. Lehet belőle köret a csirke mellé, salátaalap, vagy akár reggeli kása.
 
Miután bevásároltam, a tulajdonképpeni főzés megvan egy óra alatt, ha ügyesen szervezem (és előkészítem): betolom a húst és a zöldségköretet a sütőbe. Az utóbbi lehet, hogy gyorsabban megsül, ezért néha ránézek. Közben felteszem párolódni a gabonát - fajtája válogatja, meddig fő: biztos, ami tuti, felhúzom a konyhai időmérőmet. Közben felteszem főni a levest. Amíg a leves bugyog, összedobom a főzeléket.
Ha nagyon fűt a lelkesedés, még az is előfordul, hogy a gyümölcsökből egységcsomagokat készítek, amiket beviszek hétközben a munkahelyemre. Pluszpont jár azért, ha a petrezselyem szárából, a zöldségek héjából és a csirke csontjából alaplevet főzöl - velem ez még sosem fordult elő... 
 
Hétközben ezekből az alapanyagokból készül az aznapi vacsora, vagy a munkahelyi ebéd: az összeállítás ilyenkor csak pár percet vesz igénybe. Az utóbbihoz nekem nagy segítség, ha a bento elvei szerint gondolkodom az ebéd-dobozomról: kerül bele egy nagy kupac gabona, két-háromféle zöldség (friss és párolt is), kétféle fehérje (mondjuk némi csirke és egy főtt tojás), és egy icipici nass. (Nálam a nass általában úgy fest, mint a klasszikus bentóban: vagy gyümölcs, vagy egy darab ecetes-sós umeboshi szilva.) A kismalacra formázott, rózsaszínre színezett rizsgombócokat kihagyom...
 
Persze a fentiek nem fedik le az egész hetet, de ez nem is cél: elő-előfordul egy spontán ebéd vagy vacsora barátokkal, így ezt is nyugodtan számításba tudjuk venni. A maradék napokon általában nem bonyolítjuk túl: összedobunk egy gyors tésztavacsorát, pár szendvicset, egy húszperces rizottót, vagy akár héjában sült krumplit ezerféle feltéttel. Ehhez persze az kell, hogy jól fel legyen szerelve a kamraszekrény - de azért ne túlságosan jól :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése