2015. október 21., szerda

Borpárosításokról - másképp 1.

Nem olyan rég történt, hogy magam is túlléptem a "halakhoz fehéret, húsokhoz vöröset"-szabályon, amivel mindenki kezdi... és tudjátok, milyen nehéz volt levetkőzni? A legjobb, ha az ember már a kezdetekkor kihajítja az ablakon, ugyanis rengeteg váratlan, izgalmas ízélménnyel lesz szegényebb, aki kizárólag ezen a tengelyen mozog. Meg is mutatok néhány párosítást, amely elrugaszkodik ettől az alapelvtől, kedvcsinálónak:
  • Pizza: vedd alaposan szemügyre, mi is van a tetejére halmozva, és aszerint válassz. Az olívához és az intenzív ízű szardellához testesebb vöröset, a könnyed tengeri gyümölcsöshöz Sauvignon Blanc-t.
  • Sajt: nyilván a krémes, vajas chardonnay a nyerő! Például négysajtos pizzához, vagy az amerikai mac and cheese-hez (sajtkrémes makaróni), különösen, ha az utóbbinak jó sok cheddar adja az ízét. Sajttálakhoz viszont szívesen választok desszertborokat: ezek a pikáns kéksajtokkal különösen harmonizálnak, akárha a sajttál széléről szemezgetném mellé a szőlőt.
  • Mexikói ételek: a Corona helyett ezerszer jobb választás egy könnyed rizling: az intenzív fűszereket jól ellensúlyozza, és nekem nagyon tetszik a krémes guacamole ellenpontjaként.
  • Spenót, rucola, vagy más erős ízű zöldek: a Cabernet Franc friss zöldpaprikás-zöldfűszeres jellege szerintem nagyon jól illik hozzájuk.
  • Felvágottak: nyilván nem a párizsira gondolok... de a fűszeres szalámikhoz, szárított sonkákhoz nagyon jól illik a Lambrusco, ez a száraz, mégis gyümölcsös habzóbor, ami szerintem nagyon jó kontrasztja a zsírosabb húsoknak. És ha már itt tartunk, én bevetném hamburgerhez is: csak azért, mert marhahúst grillezünk, nem kell rögtön a legtestesebb vörös nehéztüzérséghez nyúlni.
  • Vietnami ételek: a csillagánizs és a gyömbér miatt én egy könnyű, gyöngyöző rozét választanék. Egyébként valahogy az ázsiai ételek esetében zömmel a rozénál kötök ki... tudtátok péládul, milyen klassz a szusihoz? A rozé enyhe édessége szerintem jól kihozza a japán rizs édeskés jellegét, és a lazacos ételekkel csodálatos összhangban van.
  • Olajban sült ételek: mint péládul a tócsni. Sült csirke. Vagy akár egy zacskó csipsz, ha olyan hangulatban vagy - mindháromhoz nagyon jól illik a száraz habzóbor vagy akár pezsgő. Az elv ugyanaz, mint a jéghideg sörnél, csak épp jóval elegánsabb. Egy kicsit felturbózzuk a comfort foodot - ez pedig mindig jó ötlet, nemde?

2 megjegyzés: