2015. október 9., péntek

Archív - Cider

Életem első hálaadási uzsonnáján gyanakodva szemléltem a kínálatot: forró almalé és cukkinis édeskenyér. What?! Az első korty és falat után minden gyanakvásom elszállt. A fűszeres almalé a nagymamám almáspitéjének ízvilágára hajaz - a répatortától pedig már igazán csak egy lépés a cukkinis, és az íze még enyhébb is.

Rie mutatta meg a hot cider titkos fűszerkeverékét: nyolcféle összetevőből áll. Praktikus, ha nem az őrölt változatot, hanem az apróra tördeltet választjuk, mert akkor teatojásban lógathatjuk az italba, és utána csak egy mozdulat kivenni. Keverjünk össze gyömbért, szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót, szárított narancshéj-darabokat (citromot is tehetünk bele), szegfűborsot, kardamommagot, csillagánizst, és tároljuk jól záródó üvegben. Ideális esetben szűretlen almalével együtt melegítjük, de ennek hiányában használható 2:1 arányban kevert almalé és sárgabaracklé. Mindenképpen édesítsük: barnacukorral vagy juharsziruppal a legfinomabb. Ha valaki kedvet kapott a kísérletezéshez, kipróbálhatja vörösáfonya levével, szőlőlével vagy feketeribizli-lével is, és a bögrék aljába tehet mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket, hogy a lassú kortyolgatás közben megszívják magukat. Utána el lehet őket majszolni.

Ha viszont őrölt formában keverjük össze a fűszereket, ne hagyjuk ki a vaníliát meg a barnacukrot sem; utána aztán szórhatjuk palacsintára, almáspitére, vajaskenyérpudingba, mézeskalács tésztájába avagy tökpite töltelékébe, és ahová csak jólesik. Hintsük gyümölcsrizsre, keverjük finom forrócsokiba, és ha félbevágott sárgabarack magja helyére teszünk egy kiskanállal, pár percig grillezzük, majd vaníliafagyival tálaljuk, máris előállítottuk a desszertek legfinomabbikát.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése