2015. szeptember 28., hétfő

Tanácsok 27 - Fogakról

Na, a fogápolásban van tapasztalatom...! Hidd el: sokkal jobban jársz, ha most odafigyelsz rá egy kicsit, több okból is: 1. ha valami elromlik, az nagyon fáj 2. rettenetesen sokba kerül, és 3. tuti egyike lesz az első dolgoknak, amit a környezeted észrevesz rajtad. Három jó ok, hogy megfogadd az alábbi tanácsokat:
 
  1. Fogselymezés! Rém fontos. A jó hír, hogy megválaszthatod, mivel csináld. Én speciel utálom a mentolillatú kis madzagdarabokat húzogatni, még szerencse, hogy ha neked jobban bejön, használhatsz helyette például keretes fogselymezőt (bár úgy gondolom, ezzel sem lehet könnyebb elérni a bölcsességfogakat...). Az én kedvencem a mini üvegmosó kefére hasonlító kis eszköz, ami elég vékony ahhoz, hogy a fogközökben elférjen.
  2. A fogkeféd a lehető legpuhább legyen: ezt a fogorvosom tanácsolta, mivel fogmosáskor úgy rányomom a kefét, hogy szegény ínyem sínyli meg. Mióta átálltam az extrapuha sörtékre, sokkal jobb a helyzet, és az ínyem már nem húzódik vissza. Ja, és ha már fogkefe: próbáld ki az elektromosat (nekem is van, de mióta fogszabályzót kaptam, nem használom). Millie esküszik rá: azóta nem kell fogkőleszedésre járnia.
  3. A fogkefédet tisztítsd rendszeresen, és háromhavonta cseréld le. Én időről időre fertőtlenítő folyadékban hagyom ázdogálni az enyémet egy éjszakán át.
  4. Szájvíz: na ezt sokáig utáltam, mert elhiszem én, hogy hasznos és jó, de ez nem nagyon vigasztalt akkor, amikor érzésem szerint szétmarta az ízlelőbimbóimat. Úgyhogy igazi megváltás volt, amikor anyu egy alkalommal adott egy üveg alkoholmenteset.
  5. Az mindenkinél alap, hogy naponta kétszer-háromszor mossunk fogat, de várj evés után harminc percet, és csak utána ess neki a kefével.
  6. Étkezések után öblítsd ki a szád, különösen akkor, ha színező, savas vagy cukros ételeket ettél. Tudod, számomra mi a legnagyobb motivátor? A fogszabályzómhoz picike gumigyűrűk tartoznak, amik alapesetben átlátszók. A havonta esedékes aktiváláskor szokták ezeket cserélni, és minden egyes alkalommal pontosan lehet látni, milyen étrendet követtem az adott hónapban. Fekete teát iszogattam a munkahelyemen? Tuti, hogy besárgulnak. A legszebb, neonsárga színt egy indiai ebéd után kapták: valósággal világított a szám, még jó, hogy másnap cserélték őket. Lehet, hogy neked nincsenek a szádban ilyesmik, de hidd el: a fogakra is ugyanilyen hatással vannak ezek az ételek...
  7. Járj rendszeresen, félévente fogorvoshoz: én elhiszem, hogy félelmetes, de ha halogatod, azzal csak növeled az esélyét, hogy fájdalmas beavatkozásra lesz szükséged egy elhanyagolt probléma miatt - magától még egy szuvasodás sem jött helyre, abban biztos lehetsz. Ráadásul olcsóbban is megúszod, ha még az elején sikerül elkapni a bajt...
  8. Ha éjjelente csikorgatod a fogad, mindenképpen kérj egy harapásemelőt! A fogorvosod azonnal fogja látni a jeleket a fogsorodon, de lehet, hogy már neked is feltűnt. Hosszú távon nem csak a fogakat roncsolja ez a szokás, de fejfájást és egyéb problémákat is okozhat.
  9. Az étrendeddel rengeteget segíthetsz a fogaidnak: a csontritkulás bizony fogvesztést is okozhat, ha az állkapocsban jelentkezik. Egyél kalciumot és D-vitaminokat!
  10. A saját különbejáratú jótanácsom, amit vagy megfogadsz, vagy nem: én több, mint húsz éve csak szeletelve eszem almát. Nagyon sok embertől hallottam, hogy úgy törött le a foga, hogy beleharapott egy kemény gyümölcsbe - jobb az óvatosság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése