2015. szeptember 30., szerda

Krémzseléről, azaz curd-ről

Valahol azt olvastam, hogy kétféle ember létezik, ami az édességeket illeti: a vanília- és a csokipártiak. Szerintem ez nem igaz, legalábbis rám biztosan nem: én természetesen a desszertek közül is a citromosakat szeretem legjobban. Enter: the lemon curd. A curd-öt magyarul krémzselének fordítják; nagy kedvencem ez a rengetegféleképp használható bársonyos, krémes, fanyar gyümölcskrém. Nem sok helyen látni a közértek polcain, de szerencsére otthon is nagyon egyszerűen - és meglepően gyorsan - elkészíthető. A vidám színű, selymes krémzselét a benne lévő tojás miatt hűtőben kell tartani, és egész héten rájárhatunk, hogy pirítósra kenjük lekvár helyett, palacsintába csavarjuk, pohárkrémként kanalazzuk el mandulás amaretti keksszel és málnával, görög joghurt vagy éppen kókuszfagyi tetejére púpozzuk, esetleg süssünk egy pofonegyszerű bögrés mákos sütit, és ahhoz használjuk fel töltelékként.

A krémzselé így készül:
Keverjünk habosra három nagy tojást 75 gramm kristálycukorral. Olvasszunk fel 75 gramm vajat egy kislábosban, majd várjuk meg, amíg kissé langyosra hűl, és keverjük hozzá a cukros tojást és 125 ml citromlevet, valamint egy citrom reszelt héját. Habverővel kevergessük alacsony lángon, amíg pudingszerűvé nem sűrűsödik.
 
A klasszikus változat alapja a citrom, de ugyanilyen finom lime-mal, naranccsal vagy grapefruit-tal is: ebben az esetben a cukor mennyiségét kell a gyümölcs édessége szerint módosítani. Ausztráliában ettem maracujásat is; azt nem hiszem, hogy Budapesten ezt a változatot minden héten megfőzném, de miért ne lehetne más, kevésbé egzotikus gyümölcsökhöz folyamodni? Biztos vagyok benne, hogy átszűrt málnapüréből, vagy éppen őszibarackból is nagyszerű lehet.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése