2015. augusztus 17., hétfő

Tanácsok 21 - Virágokról

Hiszek a személyre szabott Feng Shuiban: nem abban, hogy elefántokkal és csobogókkal kell telepakolni a lakásunkat, de az alapelvek józan ésszerűsége általában mindenkit meglep, aki misztikumot vár a kínai térrendezéstől. Tisztaság. Fény. Rend. Olyan tárgyak, amelyek jó érzéssel töltenek el bennünket. És persze a virágok. Nem csak különleges alkalmakkor: a hétköznapoknak még nagyobb szüksége van erre az apró örömre. Tarts otthon friss virágot; nem kell drága melegházi csokrokat venned ahhoz, hogy derűs nyugalmat érezz, valahányszor ránézel. Tavasszal vágj aranyeső-ágakat, májusban orgonát, ősszel színes levelű juhar-gallyakat vagy bogyós galagonyát. Vegyél az utcán a néniktől körömvirágot, levendulát. Kiránduláskor szedj vadvirág-csokrot, vagy vásárolj a piacon búzavirágot és bazsalikomot, és vegyítsd össze a kettőt. Én nagyon szeretem a csokrokat a hagyományos zöld levelek helyett fűszernövényekkel kombinálni.
Ne aggódj, ha nincs a csokorhoz megfelelő vázád: egy kisebbfajta befőttesüveg ugyanúgy megteszi, és a nyaka köré köthetsz szép szalagból masnit. Ami a váza és csokor méretét illeti: én szeretem, ha a csokor kétszer olyan magas, mint a váza, általában eszerint választok hozzá edényt.
Gyönyörű az is, ha olyan cserepes növényeket tartasz otthon, amik időről időre virágba borulnak: fokföldi ibolyát, korallvirágot, karácsonyi kaktuszt, viaszvirágot; esetleg tavaszi hagymásokat. A kisebbeket használhatod asztali dekorációnak is az étkezéseknél, éppúgy, mint a vágott virágokat. Egészítsd ki színben harmonizáló gyertyákkal vagy mécsesekkel, ha igazán hangulatos vacsorát tervezel: szerintem csodaszép egy cserép afrikai ibolya körül néhány smaragdzöld mécsestartó, vagy egy rózsaszín miniorchidea karcsú, rózsaszín gyertyákkal.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése