2015. augusztus 12., szerda

A vietnami nyári tekercsről

Óóóh, azok az ausztráliai forró februári napok, amikor a poros-vörös föld fölött szikrázott az ég kékje, a homlokig érő, sárgára száradt fűben lustán heverésztek a kenguruk, és az eukaliptuszok körül sűrű, sötétzöld, szúrós-friss illat terjengett... ilyenkor gondolni sem tudtam rá, hogy bármit is főzzek; egyáltalán: hogy főtt ételt vegyek magamhoz. Ezeken a napokon ebédidőben átmentünk a Curtinben lévő kis kávézóba, ahol friss vietnami tekercs várt mogyorószósszal. Ez volt az egyetlen étel, amit ilyen kánikulában el tudtam viselni.
Tekintve, hogy egyrészt a magyar nyár idén majdnem olyan forró, mint az ausztrál, másrészt a tekercs összeállítása igazán nem ördöngösség, elhatároztam, hogy ismét felveszem a repertoárba. Most már elég sok helyen be lehet szerezni hozzá a kerek rizsrészta-lapokat és az üvegtésztát. Nálunk így készül: először miszlikre aprítom a zöldségeket: répát, uborkát, újhagymát, fehérretket, avokádót és lágy ízű salátát (a rucolát nem ehhez vetem be) - annyifélét, amennyi tetszik. Egy tálban előkészítem a csírát (eredetileg szójacsíra kell bele, de én nem vagyok szívbajos, és gond nélkül helyettesítem babbal, lucernával, vagy retekkel), valamint a menta- és bazsalikomleveleket, a korianderről pedig elegánsan megfeledkezem. Ezt követően leforrázom a rizstésztát, hogy megpuhuljon, és előkészítem a főtt garnélát, esetleg csirkehúst vagy főtt marhát is.
Amikor már nagyon éhesek vagyunk, mindezt kipakolom az asztalra, középre teszek egy tál meleg vizet, és B-vel felváltva beleáztatjuk a rizstészta-lapokat, lecsöpögtetjük, majd megtöltjük rizstésztával, zöldségekkel, hússal vagy garnélával, zöldfűszerekkel és csírákkal, végül három szélét behajtjuk és felgurigatjuk: a nedves tészta összeragad és aranyos tekercs lesz belőle. A hozzávaló mogyorószószról itt írtam, de ettem már édes-erős csilis mártogatóval is. Ha pedig úgy ítéljük meg, hogy a negyven fokos hőségben még a tekercselés is túl nagy erőfeszítést jelent, nyugodtan összedobálhatjuk ugyanezeket az összetevőket egy tálba salátának.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése