2015. július 13., hétfő

Tanácsok 16 - Irodai ebédekről

Bár eddig a legtöbb munkahelyemen volt menza vagy legalábbis pár közeli szendvicsező az ebédprobléma megoldására, ennek ellenére pár hét után mindig eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy mindennek egyforma íze van. Emiatt úgy döntöttem, jobb lesz, ha az irodai ebédekről magam gondoskodom. Először elég ijesztőnek tűnt a gondolat, hogy kétszer annyit főzzek, mint rendesen, de hamar rájöttem néhány trükkre, amivel megkönnyítem a saját dolgomat:

1. trükk - az íróasztalfiók
Íme azoknak a dolgoknak a listája, amiket mindig a fiókban tartok: evőeszközök egy személyre, tányér és egy mélyebb tálka (leveshez vagy salátához), egy éles kiskés, textilszalvéta nagyobb méretben (nem a koktélokhoz való picike) - ezzel terítem le az asztalt, só, bors, csípős szósz (ízlés szerint csili, tabasco, Erős Pista, sriracha vagy bármi egyéb, de egyszer azon is komolyan elgondokodtam, hogy az íróasztalom sarkán ne korallvirágot növesszek, hanem minicsilit), miniüvegben olívaolaj és finom ecet, mustár, és egy zacskó vegyes dióféle (roppant multifunkciós: bevethető éhenhalás ellen magában, vagy levesekre, esetleg salátákra szórva).

2. trükk - a konyha
Ezek azok az alapanyagok, amikből esténként villámgyorsan össze lehet dobni egy irodai ebédet akkor is, ha nem főztem hétvégén előre: babkonzerv (cannellini, csicseriborsó, feketebab - amit szeretsz), puy lencse (nem szétfővős, salátához), mélyhűtött borsó, brokkoli, répa, zöldsaláták, csírák, olajban eltett sült padlizsán- vagy paprikaszeletek (ezeket magam szoktam előállítani és befőttesüvegbe tömködöm őket, aztán leöntöm olajjal és betolom a hűtőbe), pesztó, hummusz, tészták (forróvízzelleöntős ázsiai vagy olasz), tortilla-lapok, gabonák (rizs, bulgur, miegyéb - én odavagyok az árpáért, leánykori nevén gersli). Ha hétvégén egy kicsit előre dolgozom, akkor akadhat még némi sültcsirke, vagy sült zöldség (például cékla).
 
A fentiekből készülhet ázsiai stílusú instant tésztaleves, mexikói tortillatekercs feketebabbal és paradicsommal, gabonasaláta (egyszerűen adj a főtt gabonához némi fehérjét buggyantott tojás vagy hús képében, plusz némi zöldséget és tetszés szerinti öntetet - kész is), és ezernyi egyéb dolog. Újabban felfigyeltem a befőttesüveg-salátákra, amelyek a következő elv szerint készülnek: fogj egy literes üveget, és rétegezd bele a következőket:

1. öntet
2. kemény zöldség, ami nem ázik át (pl répa)
3. puha zöldség
4. fehérje (hús, vagy magas fehérjetartalmú gabonaféle, pl. quinoa)
5. egy jó nagy marék levélzöldség
6. magvak, aszalt gyümölcsök, vagy bármi, amivel szeretnéd kiegészíteni.
Ha megéheztél, csak rázd össze az egészet.
 
3. trükk - titkos fegyverek
Citrom. Mondtam már, hogy odavagyok a citromért? Ez annyira így van, hogy szeretek egyet magamnál tartani a munkahelyemen is. Azt hiszem, ez a citrommánia második fokozata. Nyilvánvaló, hogy csudás tea vagy limonádé lehet belőle. Vagy salátaöntet. Ha nagyon nem érek rá ebédet alkotni, akkor a reggeli zuhanyzás alatt kifőzök egy marék spagettit, bedobozolom, és viszek magammal egy csokor petrezselymet, egy darab parmezánt és egy citromot. Ezeket aztán déltájt összekutymászom némi olívaolajjal, csilivel és a szuper vegyes magkeverékemmel.
Avokádó. Ezt legtöbbször az előző titkos fegyveremmel vetem be: szétnyomkodom egy baguette-en, citromot csöpögtetek rá, só, bors, megesz. Ezentúl jó párosítás még tésztákkal, babsalátával, paradicsommal és mozzarellával.

Ti hogyan oldjátok meg az irodai ebédeket?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése