2015. június 22., hétfő

Tanácsok 13 - Gumikacsákról

Mindenkinek konkrét elképzelése van arról, hogy mi az, amit soha nem venne fel - ki sárgát, ki mintás harisnyát, ki rakott szoknyát. És persze arról is, hogy mi az, amit igen. Ezek a mi különbejáratú gumikacsáink, amikkel szeretünk eljátszani :) egyszerűbb a dolgod, ha te is kikísérletezed a sajátjaidat, és ezekhez tartod magad az öltözködésnél. Nekem például nagyon tetszettek a bokacsizmák, de hosszú ideig gőzöm sem volt róla, hogyan viseljem őket úgy, hogy az ne legyen unalmas. Aztán addig nézegettem őket másokon, míg rájöttem arra, mivel tetszik és mivel nem - bumm, máris megvan a szabály. Íme az én gumikacsáim:
 
 1. Egy öltözék három részből áll: a pulóver-szoknya vagy pulóver-nadrág kombinációhoz jár egy blúz, aminek a gallérja és a mandzsettája kikandikál a pulóver alól. A farmernadrág és top összeállítás fölé mindig kanyarítok egy könnyű blézert vagy kabátkát is.
 2. A bokacsizmának semmi értelme, ha a nadrág szára eltakarja. Én épp ezért elsősorban rövid szoknyákkal és ruhákkal viselem, és ha mégis szűk nadrágot vennék fel hozzá, biztosan addig hajtom fel a szárát, ahol éppen véget ér a csizma.
 3. Ha a szoknya térd fölé ér, lapos sarkú cipő jár hozzá. Ha térd alá, jöhetnek a magassarkúk!
 4. A tunikablúzok a legjobbak: nyáron a kedvencem a könnyű, fehér változat, dolgozni frissen vasaltan és elegánsan, hétvégére laza lenvászonból. Hogy kicsit feldobjam, mindig felteszek hozzá egy övet vagy egy hosszú nyakláncot, de az sem rossz, ha az ember az elejét betűri a nadrág derekába, a hátuljára meg ügyet sem vet.
 5. Lehetőleg minden összeállításban látsszon, hogy van derekam. Épp ezért fő szabály szerint szűk nadrághoz lazább felső jár és fordítva; az egyetlen kivételt meleg napokon a nagyon szellős, kurta nyári ruhák jelentik: ezeket harmincöt fokban tutira nem hozom övvel testközelbe. 
 6. Ha megtaláltad a tökéletes farmert, a legjobb póló-lelőhelyet, vagy a boltot, aminek mintha rád öntötték volna a szoknyáit - nyugodtan vegyél belőlük többet, fölösleges tovább kísérletezni.
 7. A táskáknak és a cipőknek nem kell tökéletesen illeniük egymáshoz. Elég, ha stílusban és színben harmonizálnak.
 8. Ha a nadrágokban és a ceruzaszoknyákban nem néz ki a feneked csodásan, akkor rossz nadrágot és ceruzaszoknyát viselsz. (És keress egy varrónőt, aki segíteni tud rajtad. Nekem szinte minden nadrágom kirándulást tesz a varrodában az első viselés előtt.)
 9. A ruhatáradat oszd fel képzeletben négy részre: ezek az életmódodtól függően nem lesznek egyformák; a szeletek arányairól csak neked lehet elképzelésed. Az elsőbe kerülnek a semleges alapdarabok, a másodikba az egyszínű ruhák, a harmadikba a mintásak, és a negyedikbe a különleges anyagúak (bőr, tollakkal dekorált, flitteres, lurex...). Könnyebb a dolgod, ha egyikből sincs túl sok a többi rovására: irtó nehéz ám a gyöngyözött felsőrészeket csupa kisvirágos lenge szoknyákkal kombinálni.
 10. Egyéni párosítások! Ez a kedvenc szabályom Inés de la Fressange-tól. Farmernadrág-tornacipő? Ki van csukva: inkább egy elegáns, nőies lábbeli, lehetőleg strasszokkal - hadd szóljon! Ceruzaszoknyához könnyű balerinacipő, flitteres felsőrészhez férfias szabású, frissen vasalt pantalló, farmeringhez hangsúlyos, csillogó nyakék.
 11. Öltözz az életkorodnak megfelelően. Ezt a tanácsot általában idősebb nők szokták hallani, de én speciel nagyon örültem volna, ha valaki a húszas éveim elején figyelmeztet, hogy nem kell halálosan unalmas nadrágkosztümökre ítélnem magam pusztán azért, mert nagylány vagyok és egy fancy irodában dolgozom. A cipő-táska kombinálást már említettem, íme a további szabályok: a krokodilbőr(utánzat) öregasszonyos, a cuki gyöngynyakláncot fel ne vedd egyéb cukiságokkal (bezzeg rockerpólóval - az már más!), a selyemsálakért lehet rajongani, de a sálgyűrűre nincs bocsánat. 
 12. Vagy fülbevaló, vagy nyaklánc.
 13. Ha van egy jó kis drapp ballonkabátod, ne használd az övét rendeltetésszerűen: túl Dick Tracys. Én mindig masnira kötöm az enyémet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése