2015. június 10., szerda

Meggyről és cseresznyéről

Hétvégén családi összejövetel volt; igazi nevetgélős, szülinapozós, fogócskázós kertiparti. Mi a nap jó részét a gyümölcsfákon töltöttük: kaptunk két hatalmas vödröt, amit teleszedhettünk - az egyiket meggyel, a másikat cseresznyével - és aztán hazacipeltük őket. A meggyet tegnap hősiesen kimagoztam (profi tipp: a mosogatót megtöltjük vízzel, beleborítjuk a meggyet, és víz alatt magozzuk, így nem fröcsög mindenhova); alkottunk belőle egy nagy adag tejszínes meggylevest (egész nyáron el tudnék lenni tejszínes meggylevesen, és csak párhetente iktatnék be némi sárgabarackosat, a változatosság kedvéért), túlnyomó részét huszonöt dekás adagokban bezacskózva lefagyasztottuk, és a többiből B nekiállt lekvárt főzni. Kb hat deci lett belőle, amivel én rendkívül meg vagyok elégedve, mert egyébként nem nagyon fogyasztunk lekvárt. A végén B fogta az alkoholos filcet, felrikkantott, hogy "meggy, kétezer-tizenöt!" és büszkén rárajzolta a dátumot az üvegre.
Ma a cseresznye a soros, de mivel a fagyasztót dugig töltöttük, ebből lekvár lesz. Nekiálltam a netet böngészni receptek után, hogy a purista meggy után a cseresznyét feldobjuk valamivel, most pedig itt küzdök a bőség zavarával, mert röpke két perc alatt a következő variációkra bukkantam:
1. kakukkfűvel
2. zsályával
3. mézzel és rozmaringgal
4. vaníliával és levendulával
5. mézzel, narancsvirágvízzel és feketeborssal
6. balzsamecettel
7. vaníliával és kardamommal
8. fahéjjal
Segítség. Asszem, B orra alá dugom a listát, hogy bökjön rá valamelyikre. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen kitalálok egy kilencediket: a csilis például nagyon birizgálja a fantáziámat, és még egy kis étcsokit is el tudnék bele képzelni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése