2015. május 13., szerda

Tematikus vacsorákról

Pár éve kezdtünk el tematikus vacsorákat szervezni: először egy nagyobb baráti társasággal jöttünk össze kisebb-nagyobb rendszerességgel úgy, hogy mindig egy adott ország ételeit főztük, de ahogy az lenni szokott, azóta valamennyiünket szerteszórt az élet. Most egy baráti házaspárral szervezünk párhavonta hasonló esteket, és változatlanul nagyon élvezzük őket. Hol náluk, hol nálunk kerül sor a vacsorára: volt már spanyol tapas-est, orosz, japán és mexikói, és a közeljövőben ismét mi következünk egy svéd összejövetellel. A menüterv jelenlegi verziója így fest:
Előétel: rozskenyér-crostini majonézes-tejfölös-tormás kenővel, kétféle változatban: az egyiken füstölt marhanyelv-szelet és homoktövisbogyó lesz, a másikon füstölt lazac uborka- és hajszálvékonyra szelt citromszeletekkel.
Főétel: húsgombócok Millie receptje szerint, mellé újkrumpli-saláta apróra vágott csemegeubival és mustáros-tejszínes-kapros öntettel, valamint alufóliában sült cékla.
Desszertnek feketeszedres fool-t tervezek, aminél egyszerűbb édesség nem nagyon van: a szedret összepürésítem cukorral és citromlével (én darabosan szeretem, úgyhogy villával fogom nyomkodni), aztán vaníliás, keményre felvert tejszínhabbal óvatosan összeforgatom, és végül szederszemekkel díszítem. Bodzavirágos üdítőt fogok a vacsora mellé kínálni. Szerintem csodás lesz, de persze engem nem kell hosszan győzködni a skandináv konyha nagyszerűségéről.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése