2015. május 4., hétfő

Tanácsok 6. - Kapszulákról

Vannak ezek a remek kis elvek a kapszula-ruhatár összeállításához: az ember fog tíz, húsz, harminc holmit (amiben benne foglaltatik a cipő és a táska is), és három hónapon keresztül csak ezeket variálja. Az elképzelés tetszetős, de azért enyhe túlzásnak érzem, amikor a nők ezen felbuzdulva kihajigálják a szekrényük teljes tartalmát, aztán beszerzik a sikkes francia nő gardróbjának nélkülözhetetlen alapdarabjait (ballonkabát, ceruzaszoknya, fehér blúz), és onnantól kezdve minden divatbloggeren tökugyanazokat az összeállításokat látjuk.
Tehát a következő tanács: jól gondold végig a ruhatár-összeállítósdit. Szerintem a kapszulák egy-egy nagyon jól körülírható élethelyzetre vonatkoznak: nyaralásra, terhességre, évszakokra (ha olyan helyen élsz, ahol létezik a négy évszak), egy különleges hobbihoz; ha a dolgozós és az otthoni stílusod nagyon eltér, akkor ezekre külön, és ha sokat jársz kiöltözős rendezvényekre, akkor arra. A kapszulák persze nem átjárhatatlanok: a dolgozós fekete ruhádat nyugodtan bevetheted a színházbajárós kollekcióban is. A sportolós és a szabadtéri kirándulós összeállítások között szintén lesz bőven átfedés. Szóval a lényeg: ne vedd az egészet túl komolyan - és mondj le arról, hogy valaha elérsz egy olyan végső állapotot, amikor már soha többé nem lesz új ruhákra szükséged. Mérd fel, mivel töltöd az idődet (munka, otthoni lazulás, bulik, autózás, stb.), és ezeknek megfelelően állítsd össze rugalmasan a kapszuláidat. Természetesen mindig lesznek olyan szituációk, amelyek egyetlen kapszulába se illenek - egy esküvő, egy sítúra -, ezek miatt ne aggódj túlzottan: hála Istennek az életed annyira változatos, hogy nem tudsz minden eshetőségre előre felkészülni, hát nem nagyszerű? :)
A divatblogok előszeretettel alakítanak ki a meglévő alapdarabokból összeállításokat - ezek nekem sosem működtek papírforma szerint. A rövidebb derekú blúzaimat nem tudom egyes szoknyákba betűrni. Vannak csizmáim, amiket nem hordok szoknyákkal, mert csak szűk szárú nadrággal tetszenek. A blézereim sem illenek mindenhez: ha a derékig érőt venném fel térd fölé érő szoknyához, úgy érezném magam, mint aki kinőtte a ruháit. Épp ezért az öltözködésben nekem 3x3 sosem eredményezett 9-et, azaz három felsőrészből és három szoknyából sosem lett automatikusan kilenc összeállítás. És akkor még nem említettem az emberi tényezőt: a szeszélyt :) van, hogy hónapokig mellőzök egyes színeket vagy szabásvonalakat, aztán egy szekrényfeltúrás alkalmával ismét rácsodálkozom a rakott szoknyára vagy a tavaszias halványzöldre, és lelkesen variálom őket az alapdarabjaimmal. Legjobb, ha az ember nem túl szigorú önmagával ilyen téren sem. Only a Sith deals in absolutes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése