2015. május 20., szerda

Hogyan szeressünk meg egy új országot?

Izgalmas és félelmetes dolog új városba költözni - hát még ha az új város egy másik országban, sőt: másik földrészen van! Én a legjobban azt az érzést szeretem benne, hogy visszakapom a gyerekkori rácsodálkozós énemet. Minden elképesztően érdekes, a közlekedési tábláktól kezdve (kenguruk!) a közértben a gyümölcsökig (guava!). Persze nem mindenkinek telik ilyen eufórikus hangulatban az első időszak: adok néhány tippet, mivel tudod megkönnyíteni a dolgodat, ha új országba sodor az élet.
 
 1. Változatosság - ne csak a jól megszokott ételeidet főzd ezentúl: a közértben rengeteg új érdekesség lesz, kóstold meg mindet legalább egyszer. Próbálj ki egy új sportot is; és ne hallgasd ugyanazokat a zenéket, mint tíz éve. Minden nap adj esélyt egy új helyi rádiócsatornának. Mi Washingtonban így találtunk rá a Wait, wait... nevű vetélkedőre, és hagyomány lett, hogy szombat délelőttönként ezt hallgattuk főzőcskézés közben.
 2. Ne félj attól, hogy egyedülj csinálj programot - biztosan van valami, amit már régóta szerettél volna megtanulni! Itt az ideje a fotós tanfolyamnak, vagy annak, hogy végre beíratkozz a francia nyelviskolába. 
 3. Ne akard egyszerre berendezni az új életedet: ez vonatkozik az elfoglaltságaidon kívül a lakásodra is. Ettől még persze vegyél szép és jó minőségű holmikat: ki a nyavalya akar nap mint nap vacak tányérokról enni? Nem táborozáson vagy. A most vásárolt takaróról, kerámiatálról, miegyébről később mindig ez az izgalmas időszak jut majd eszedbe.
 4. Gyalogolj sokat, könnyebb így felfedezni a várost. Ez különösen a szűkebb környékeden fontos: így fogsz rábukkanni a helyi örmény cipészbácsira és a legszuperebb családi pékségre.
 5. Mondj igent mindenre, különösen a programajánlatokra - és kezdeményezz te is! Épp bevásárolni indultam egy délelőtt Dublinban, amikor a szemközti buszmegállóból néhány ismerős integetni kezdett, és átkiabáltak, hogy most mennek kirándulni, tartsak velük. Beugrottam egy szendvicsért és egy üdítőért a szomszéd kisboltba, és a vállon hordható bevásárlótáskámmal felszerelkezve elmentem velük aznap az állatkertbe. Remekül szórakoztunk.
 6. Olvass a helyi újságokban a közeli rendezvényekről: bolhapiac! japán kulturális fesztivál! zenés est helyi tehetségekkel! A helyi magazinok a programoktól eltekintve is nagyszerűek arra, hogy általuk ráérezz egy város hangulatára.
 7. Keress magadnak egy törzshelyet  a lakásodon kívül: legyen az a közeli park, kávézó, vagy könyvtár.
 8. Legyél nyugodtan turista az első időszakban: fotózd körbe a várost és menj egynapos buszos túrákra. Beolvadni ráérsz később is.
 9. Kezdj blogot vagy naplót írni, esetleg fotózz: mindenképpen dokumentáld az első időszakot, vicces lesz visszanézni, miket tartottál érdekesnek akkor. Engem pl. teljesen lenyűgözött Írországban a hideg-meleg vízcsap meg a nyaktilószerű sash window.
 10. Pakolj ki a költözős dobozaidból mihamarabb: tedd szem elé a családi fotókat, a barátaidtól kapott ajándékokat, a nagymamád által horgolt csipkét, és mindent, amitől otthonosabban érzed magad.
 11. Vegyél egy cserép növényt - szó szerint eressz gyökeret az új helyen.
 
(a kép az etsyről van)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése