2015. április 29., szerda

Tippek luxuskivitelben

Nemrég belebotlottunk az Álom luxuskivitelben c. filmbe valamelyik csatornán és természetesen előtte ragadtunk - Audrey Hepburn csillámporos, szomorú kis pillangója maga a csoda. Amikor B megkérdezte utána, hogy miért szeretem a filmet ennyire, egy darabig töprengtem, aztán kijelentettem, hogy azért, mert Holly pezsgőspohárból issza reggel a tejet. Persze nem ez az egyetlen ok - íme néhány dolog, amit elleshetünk tőle:
 
 1. Tej pezsgőspohárból. Vagy kicsit másképp: gyertyafény a téli reggelihez. Aranyszélű porcelántányér a kínai dobozos vacsorához. Becsüld meg magad annyira, hogy megadod a módját az étkezéseknek.
 2. Holly az egyik jelenetben a hűtőből veszi ki a cipőjét. Egyszer én is olvastam hasonlót: a túlságosan szűk magassarkúját valaki úgy tágította megfelelőre, hogy beletett egy vízzel töltött nejlonzacskót és a fagyasztóba helyezte. Másnapra a jég kényelmesre formálta a bőrt.
 3. Fogadj örökbe egy állatot.
 4. Amikor "rémes vörös" napjaid vannak ("Elfog a félelem, csak azt nem tudom, mitől"), legyen egy saját kis rituáléd, ami mindig jó kedvre derít: pizza és sorozatnézés, vagy olvasás a kádban, hajpakolással.
 5. A könyvben a narrátor cigányos összevisszaságként írja le Holly lakását, amit épp ez tesz egyénivé. Kit érdekel, hogy nincs egy rendes kanapéja? Egy félbevágott lábaskád éppúgy megteszi, alaposan kipárnázva. Az asztal lehet ütött-kopott faláda, a virágállvány letakart bicikli, és a bőröndökben nem csak utazáskor lehet tárolni mindenfélét.
 6. Néha hallgattasd el a telefonodat.
 7. A film kvázi-jelképei: bojtos füldugó és selyem szemmaszk  - az életed egyharmadát ágyban töltöd, tedd kényelmesen és stílusosan. A regényben Capote roppant előkelő cseresznyefa ágyról ír selyempaplannal, nem irigylésreméltóan hangzik?
 8. A könyvtár csodálatos hely: egy esős délelőttre remek program, ha az ember találomra kiválaszt egy könyvet valami számára tökismeretlen témáról, legyen az Dél-Amerika állatvilága vagy a szociálpszichológia alapjai, és beleássa magát.
 9. Legyen mindig egy üveg pezsgő a hűtődben.
 10. Egy kis fekete ruha és egy fantasztikus nyaklánc bármilyen helyzetben megfelelő viselet.
 11. Tanulj meg kötni. Az elején lehet, hogy nem sikerül tökéletesen, de annyi baj legyen.
 12. "Nem jut eszembe semmi, amit még nem csináltam" :) Így kell élni. Ha neked eszedbe jut, néha tarts egy-egy olyan napot, amikor ezeket kipipálod a listádról.
 13. Holly csavaros tetejű üvegben rázza össze a reggeli instant kávéját. Én salátaöntetet szoktam így készíteni: egy pici üvegbe kerül némi olaj, citromlé,  narancslé, mustár, só, bors, apróra vágott friss rozmaring. Összerázom, és kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése