2015. április 27., hétfő

Tanácsok 5. - Sajtokról

Zsanna igazi sajtkirálynő: a legétvágygerjesztőbb sajttálakat képes összedobni vendéglátáskor, amivel egyből megadja az alaphangulatot. Az ember először is körbecsodálja az elrendezést, végigkérdezgeti, melyik sajtot hogy hívják és honnan van, és mire észbe kapott, máris megúszta a kezdeti feszengést és oldott hangulatban társalog. 
Sok-sok összejövetel után így megtanultam soha nem alábecsülni a sajttálak közösségteremtő erejét :)
Ennek megfelelően ha sajttal várod a vendégeidet, fordíts az elrendezésre különös figyelmet. A tálca nem kell, hogy a nagymama kifinomult porcelánja legyen: én egy nagyméretű IKEA-tálca alját tervezem táblafestékkel összemázolni a közeljövőben, ami azért szuper, mert a rajta elhelyezett sajtok köré krétával felírhatom a nevüket. Addig egy darab közönséges barna csomagolópapír is megteszi, arra vastag filccel kerül a felirat.
Egy jó összeállítás során számoljunk összesen 25-30 gramm sajtot egy emberre (sajtonként, öt különböző fajtából): többet, ha étvágygerjesztő falatkának szánjuk étkezés előtt, kevesebbet, ha a főétel után kínáljuk. Tálalás előtt egy órával vegyük elő őket a hűtőből, és rendezzük el az óramutató járásával megegyező irányban a leggyengédebb ízűtől a legintenzívebb felé. Legyen változatos az összeállítás: szerepeljen rajta több különféle sajt; lágyabb és keményebb, fűszeres, penészes, hosszan érlelt és friss, kecske- és juhtejből készült. Vacsora elé inkább lágy sajtokat válasszunk sós kiegészítőkkel, míg étkezés után jöhetnek az intenzívebb ízű, keményebb fajták aszalt gyümölcsökkel vagy éppen birsalmasajttal. Legyen minden sajthoz külön vágóeszköz: sajtvágó, háromszögforma kés vagy a nagyon lágyakhoz akár vajkés. Természetesen kenyeret mindig adjunk hozzá, de kínálhatunk kekszeket, tapenade-ot, olajbogyót, aszalt paradicsomot, friss és aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, és birsalmasajtot is. A tálat díszíthetjük egy aprócska friss fűszercsokorral, de sose legyen túl szabályos: vonzóbb lesz, ha előre levágunk pár sajtszeletet és bekapunk pár olívabogyót, a magokat a tálkában hagyva. Ha maradna a sajtokból, sütőpapírba csomagolva tegyük vissza a hűtőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése